Sunday, November 8, 2009

Lumutku bukan lumutmu.

" LUMUT!!! Aku Tunggu kau belakang sek0lah kang!"

" Woi! Kite Repeat lepas sekolah kang! Dasar @#$*!"



*******************************************************


" Wei Lumut.... Aku pelik la dengan kau ni."

"Pehal plak k0 nak pelik-pelik dengan aku?"


" Yela, muke bapak la punye r0ck, tapi layan lagu NewBoyz, ape kes? Shot ke 0tak?"

Kirana, Munir dengan Sepah pakat ketawa-gegar-rumah.

" Woi, woi. Ini kumpulan bukan sebarang kumpulan ko tau. Kumpulan ni banyak rahsia terpendam yang korang tak tahu"
Lumut mengangkat kening ala-ala mamak tengah nak ngorat awek.

" Ceh, buleh percaye ke ko?" Kirana tahu
Lumut ni bukan buley pakai sangat. Suke wat cite gebang.

" Wei korang dengar citer tak yang anak Tom Cruise dengan Kate nak masuk sekolah kite? "

Sepah tibe-tibe buke cerita gempakstar.

" Wow! betul ke wey? Abis, banyak la nanti papa cipanzi kat sekolah kite ni nanti ek?"


" Banyak la ko punye papa cipanzi! Aku tak suke benar kalo anak seniman-seniwati ni masuk sekolah kite! Pantang keturunan mak mertua kasim selamat aku, k0 tau!" bentak
Lumut kuat-kuat sampai Cikgu Zura dengar.

Cikgu Zura ni pantang benor kalo time die mengajar bebudak sume tak pandang wajah berseri die. "
Lumut and the Geng! " Panggil nye.

Gurlpppppp....."
Mati la...Cikgu Zura ni dah la cikgu sapu bersih selama 3 tahun Anugerah Guru Paling Kurang-Tak Marah. " Bisik hati Lumut.

" Saya paling pantang kalau pelajar saya tak dengar time saya mengajar dan jugak tak meng-f0llow blog saya!"


" Ala, cikgu, denda aje budak-budak selalu tuang kelas ni cikgu. Tak datang kelas pon lagi bagus. Menyusahkan orang kerja nye!" Sarah, adik kepada Nur Amina menjawab.


" Woi BERET! Ko diam bleh tak?? " Jerkah
Lumut sampai tempias-tempias kena dekat muka Cikgu Zara.

"
LUMUTTTTTTT!!!! Awak ni memang menaikkan temperature saya yang ke tahap 300 darjah celcius! Awak jumpe saya dalam lab sains lepas ni! "

LAB SAINSS??? bukan sepatut bilik guru ke? bilik kaunseling ke? xpon bilik guru besar ke? Lantak lah. Nak cari point nak dating dengan aku la tu kot! Kuikuikui..

" Weekk wekk..padan muke! " Sarah menjelir lidah pada
Lumut.

" Hai budak ni! Aku backhand kang tau la! " Sape yang cakap ayat ni? owh bukan
Lumut. Tapi Cikgu Zura. hohoho. " Dah, semua kembali fokus terhadap ape yang saya nak ajar."

" Eleh, ajar cara- cara nak menganyam ketupat je pon, tu pon nak suh fokus-fokus,"
Lumut mengomel tetapi masih boleh didengari oleh Cikgu Zura.

" Eh, ketupat ni salah satu aset paling berharga time raya tau? Dah, Fokus! Tengok cara-cara saya menganyam."


Lalu keadaan kelas kembali tenang.......kerana semua pelajarnye tertidur akibat kebosanan menganyam.


*******************************************************************

Suri melangkah dengan penuh bergaya. " Why Malaysia panas sangat ni? I tak tahan la,"

" Owh Cik Suri. Sorrylah. Malaysia ni memang beriklim panas dan lembab sepanjang tahun. Err, pandai ye Cik Suri cakap Melayu?" terang cekodok.


" Memang la I pandai. My father, Tom Cruise tu, anak cucu cicit Parameswara tau. "


Wah, keturunan Parameswara? Kagum, Kagum. Cekodok, Durian, Runtuh tak berkelip-kelip memandang Suri.


*******************************************************************

" Hah?? Suri tu minat dekat gangster sekolah kite si
Lumut tuuu???? Ape ke gile? Ape yang die Berkenan sangat dekat Mamat-muke-tak-mandi-pagi tuh! " Kata Sarah berbaur cemburu di situ.

" Entah, tadi Suri siap bagi surat layang dekat
Lumut lagi!"

" Arghhhh! Ni tak leh jadi........! Aku kena halang! " bentak Sarah! Penat-penat die tarik perhatian
Lumut selama hari ini, senang-senang je 0rang lain nak rampas! Tak leh jadi!

" Ala....jangan risau....
Lumut dah tolak pon...." Kata Kurina

" Hah dah tolak?" Fuh......lega....lega....kata hati Sarah.....Nampak nye peluang aku ada lagi..


" Haah.
Lumut dah tolak. Die kate dekat Suri, Sorrylah tak dapat nak terima ko. Aku gay."

" APADIAAA?????" Lalu Sarah pengsan disitu jua.



************************************************************************
" Weh, weh Aku cuak la dengan Cikgu Zura tu....." Kata Kirana.

"Ala, dengan Cikgu Zura tu senang je, ko follow je blog esoksemalam die tu. Lepas tu die setahun tak kan marah kau punye. Aku jamin" Kata Sepah.


" Ceh, aku tak suke la
blog esoksemalam tu. Tak best sebab Cikgu Zura tu macam singa sangat. Pantang aku! " Kata Lumut.

" Lorh....Pasal pe ko tak suke blog tu?? Aku suke giler! Blog tu best sebab nanti tak de lah kite kena marah dengan Cikgu Zura."

" Arghhh! Kaki bodek la korang sume....." kata Lumut mengakhiri cerpen nye.



*TAMMAT*



p/s: okey la ini sebenarnye cerita kepada kontest kat blog lumut
meh la join!
http://semalamesok.blogspot.com/
Kepada Semua Pembaca, Sesungguh nye Lumut adalah seorang perempuan tulen.
Cerita ini tak de kena mengena dengan cerita peribadi hidup Lumut
HARAP MAKLUM

;P

25 comments:

LuVidA^^ said...

kontes ke?
sis doakan key mng ek =p

suri tu cute la...

HEMY said...

pening aku baca citer ko..ekekeke...tp goodluck ek..cam nk masuk gak ni

kEy said...

sis ida~

ekekekek~
saje masuk je...syok ngutuk 0rang...ahaha~


hemy~

aku p0n penin bile bace, apatah lagi k0! ahakZ!~ haa...masuk2...hehehe~

{lumut} said...

salam..hehe..
penyertaan tak lengkap..slogan xde....
adehh...
nice beb!!
senyum2 wa.=)

kEy said...

LUMUT~

ala, slogan plak dah.
ade slogan ke? ekekeke~ =P

izwan7 said...

to lumut-
entri ni 4.5bintang

kEy said...

izwan~~

ceh...yok yok oo la k0 4.5 bintang..
ni kalo dinilai setengah rates p0n xsmpi~ ;P

Fatt Chin Choy said...

giller follower cikgu zura tu
haha

kEy said...

fatt~

he, k0 ckp le, watak mne je yg tak gile dlm entri ni? ;P

Boneka tak sakit said...

tu kira slogan lah tu! aku baru nak puji pandai menterap kan sloga dlm cerita!!!tahnih aku kasi ko 3.5bintang! hohohoho pertandingan nie Owrning Habis! banyak makluk2 pelik masuk!

BuLaN iTu aKu said...

cerpen rupenye..
aku ingatkan ko gaduh ngn si lumut

BuLaN iTu aKu said...

cerpen rupenye..
aku ingatkan ko gaduh ngn si lumut

Koyuki said...

hah

gud luck gua ucapkan

(*_^)

nursarah87 said...

huhu..good try..

tp slogan patutnya kena ada kaitan ngn blog esok semalamm..

kEy said...

boneka tak sakit tp kne gak jumpe doctor~

agaga~
tula.....
segala makhluk muncul dlm pertandingan ni...ekekeke~




bulan~

heheheheh~
aah, cerpen...LOL



koyuki~

thankiu2...=P



sarah~

ekekeke,
saje nak wat care lain...=P

ber_uwang said...

i love sarah....ahaks

kEy said...

ber_uwang~

hehehe.....u heart sarah??
abis i macam mane???
=P

~l0li mell0w ~ said...

w0o..masyok r cite anda key!!
gelak guling2 org haha
gudluck with the contest ya
x_X

avid gunner said...

cite x ley blah...haha...bole buat ganti slot hikayat putera shazlan nih....

kEy said...

loli~

ekekeke~
smpei guling2 kok gelak nye~
hak!
thanksss~


avid~

heh!
buley ganti ek?
buley la sgt~
citer dongeng~

piNky LuCiA said...

terkejut aku.. ingat kan lumut tak maskulin.. hahaha

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.x paham ceta ni T___T

chokio_nia said...

lumut versi laki plak ke??haha..

abe long said...

Lumut Gei?
hahahaha
sejak bile tuko jantina?

Ries Lee said...

tgh bace majalah APO bergerak ker ni...